Beeldmateriaal uitwisselen met NOS Media Cloud

De NOS heeft een digitaal videoplatform ontwikkeld waarmee (sport) nieuwsmateriaal uitgewisseld kan worden met aangesloten regionale publieke omroepen.

cloud-158481_640Het platform heeft een overzichtelijke zoekfunctie en kent geen databeperking. Gezien het een webbased platform betreft, kan er vanaf elke pc en elke browser worden ingelogd op https://nmc.nos.nl/ om beeldmateriaal te bekijken.

Het is de bedoeling dat het platform, dat volgens de NOS uniek in Europa is, een centrale rol gaat vervullen als uitwisselplatform voor nieuws- en sportmateriaal in Nederland. De fragmenten blijven een maand beschikbaar. Op termijn wordt de uitwisseling uitgebreid met andere deelnemers en worden in het NOS-deel eveneens de buitenlandse correspondenten toegevoegd, meldt Villamedia.

Uitwisseling
De uitwisseling van materiaal tussen de NOS en de regionale omroepen in Nederland vindt al sinds 1 februari via de zogeheten Media Cloud plaats en heeft, volgens de NOS, tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezing haar dienst succesvol bewezen. De NOS laat weten: “Het platform is uniek in Europa en is een voorbeeld van hoe landelijke en regionale publieke omroepen efficiënter kunnen samenwerken door gebruik te maken van elkaars content. De ontwikkel- en beheerkosten van de Media Cloud zijn bovendien laag in vergelijking met voorgaande systemen, wat een flinke kostenbesparing oplevert.”

Hans Laroes, hoofdredacteur NOS Nieuws: “De Media Cloud is een prachtig voorbeeld van hoe IT succesvol kan bijdragen aan het journalistieke proces van nieuwsselectie. Via één koppeling op je bureaublad heb je toegang tot een groot aanbod van nieuwsfragmenten dat op één en dezelfde locatie te bekijken en uit te wisselen is. Een grote stap voorwaarts in efficiëntie en gebruiksgemak ten opzichte van eerdere systemen.”

Dagbladpers
Regionale en landelijke dagbladen hebben echter geen toegang tot de publieke beelden. Laroes (via Twitter): “(Dit) is een digitaal video-platform. Misschien ooit bij nadere afspraken. Kranten kunnen embedden; dit is iets anders.” Allang wordt er in Nederland gediscussieerd over het vrijgeven van beeldmateriaal gefinancierd uit publieke middelen. De Media Cloud zou bij uitstek een goed initiatief kunnen zijn om te experimenteren met het ter beschikking stellen van videocontent aan commerciële partijen, zoals de gedrukte pers. Vooralsnog is daar bij dit project geen sprake van.